Dag 17: Ziek, zwak en misselijk in Hengelo

10 maart 2015

 
Blog 17 Loopbaanevent on tour
Foto-shoot in lijn met de workshop ‘LinkedIn voor gevorderden’.

Hij lijkt sprekend op wijlen Seth Gaaikema, onze trainer Wouter van de workshop ‘Uit je comfortzone, kom in beweging!’, zelfs zijn grappen zijn van hetzelfde kaliber. We zitten met z’n tienen op een stoeltje, Wouter heeft een flip-over en vergelijkt ons met schepen voor anker. “Dat is lekker rustig maar wat als er opeens een woeste zee komt? Dan zink je. Er verandert nu ontzettend veel, misschien wil je wel mee maar lukt het niet. Wat houdt je tegen?” We gaan onder leiding van Wouter leren hoe we kunnen omgaan met gedachten die ons belemmeren, uit die verdomde comfortzone!

Wouter vertelt een verhaaltje over ene Wim, een vriend van hem die jaren bij Philips werkte maar zichzelf nooit heeft ontplooid en helemaal vast zat toen zijn baan verdween. Uiteindelijk blijkt Wim toch weer een baan te hebben gevonden. “Wat had Wim kunnen doen?”, vraagt Wouter. “Hij had zich kunnen afvragen: ‘Wie ben ik en waar sta ik? Wat is mijn passie en wat wil ik doen?” De gemoederen raken door de Wim-affaire aardig verhit en de dames – er zijn slechts twee heren – spreken vanuit het gevoel. Wouter is bijzonder inlevend. “Mooi dat je dat zegt: ‘Wie ben ik en wat wil ik zijn?’”

Daarna moeten we in duo’s praten over wat we willen, wat ons tegen houdt en wat we er aan kunnen doen. Mijn gesprekspartner wil graag opnieuw een functie in P&O maar is bang dat ze na vier jaar een gat in haar ervaring heeft. En met drie kinderen is een fulltime baan ook niet mogelijk. We zijn er snel uit: ze gaat een opleiding in de avond doen. Over een paar jaar zijn de kinderen ouder en heeft ze een diploma. Zelf ontbreekt het me aan ambitie om iets anders te doen dan schrijven. En geen duizend Wouters zullen dat veranderen. Een laatste rondje over belemmerende gedachtes, non-verbale communicatie en heldere doelen stellen en we zijn klaar. We haasten ons terug naar onze comfortzones.       

Verkopen van het sectorplan

Deze workshop is één van de vijf die het Fonds Collectieve Belangen Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang (FCB) vandaag aanbiedt in Hengelo. Uitgenodigd zijn medewerkers van Welzijn en Jeugdzorginstellingen in de regio. Circa 50 mensen maken gebruik van de workshops die gericht zijn op het ‘verkopen’ van de opleidingen, cursussen en loopbaanbegeleiding die het Sectorplan Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang te bieden heeft. Dit landelijke sectorplan, €17,1 miljoen voor 14.600 werknemers, wordt door FCB actief onder de aandacht gebracht. En dat is nodig.

“We zien dat medewerkers in Welzijn vaak lang in dienst zijn en zich niet zo snel laten activeren”, zegt Bibi Prummel van FCB. “En medewerkers uit de Jeugdzorg zijn nog aan het bijkomen van de heftige veranderingen door de decentralisatie van die taak naar de gemeenten. Wij gaan echt op tournee door het hele land om bewustwording te creëren van de mogelijkheden van het sectorplan en de medewerkers te motiveren. Ook met speciale sessies voor managers, HR-afdelingen en P&O. In goede tijden nemen de organisaties de medewerkers wel mee, maar in slechte tijden is hier minder aandacht voor.” Met het Loopbaanevent probeert FCB de welzijn- en jeugdzorgmedewerkers te prikkelen om aandacht te besteden aan persoonlijke ontwikkeling. Naast de workshops is er een fotograaf die professionele portretten maakt voor LinkedIn en er is een Loopbaanplein ingericht.        

Voorzitter, Groepswerker of de Plant

Dan ga ik naar ‘Ik kies voor mijn talent’. Eerst een zelftest. Daarna zoeken we bijpassende kaartjes met meer aspecten van onze talenten. Dan mogen we die in een context plaatsen. Tot besluit houden we een elevatorpitch van 1 minuut waarin we onszelf op basis van ons talent verkopen. Voor de meeste deelnemers ligt deze pitch nog ver buiten de comfortzone. Logisch, als je net je baan bent kwijtgeraakt of als je door je hypotheek vast zit in een baan die je eigenlijk niet zo leuk vindt. Trainster Hanneke is vol begrip en stelt dat het altijd goed is om over je talenten na te denken en hoe je deze kunt inzetten. En dat er steeds meer naar talenten wordt gekeken. “Jullie kennen vast wel die teamrollen van Belbin; dan was je de ‘Voorzitter, ‘Groepswerker’ of ‘de Plant’. Nu gaat het meer om welke talenten je hebt en bijvoorbeeld hefboomtalenten door samenwerking.” Na de workshop eten we een broodje bij de ‘Denk buiten je grenzen’- balie.

Het gevoel dat overheerst na vandaag is dat deze sectoren, Welzijn en Jeugdzorg, nog een lange weg te gaan hebben als het gaat om professionalisering. Al pratend her en der hoor ik veel ‘ziek, zwak en misselijk’ verhalen: ontslagen na langdurige ziekte, ontslagen omdat MEE Enschede failliet is gegaan, ontslagen omdat het kinderdagverblijf is gesloten, ‘burn-out’ hier en chronisch ziek daar, kan niet fulltime werken vanwege de kinderen en ‘ik weet eigenlijk niet wat ik wil’. Is het de cultuur in deze sectoren of is dit de fall-out van stevige bezuinigingen? Is het een te complex georganiseerde sector waarin overleg en jargon de boventoon voeren? Of is het de geitenwollen sok versus marktwerking? Ik weet het niet, maar wens FCB en haar enthousiaste vertegenwoordigers heel veel succes om deze doelgroepen uit hun comfortzone te krijgen. Enig talent in het trappen onder de kont is daarbij wel wenselijk, vrees ik. 
 
 
  

Actieteam crisisbestrijding
Seger Pijnenburg
Seger Pijnenburg