Dag 6: Beter dan Best wordt het niet

23 februari 2015

 David Best
David Best (17): “Mijn vader is heel blij voor mij en de kansen die ik krijg.”

Er zijn mensen waarvan het lot al heel vroeg heeft besloten welke levenstaak op hen wacht. Het zijn die jongetjes en meisjes die al heel jong, heel zeker weten waar hun toekomst ligt. Vaak ook behept met een ‘oude ziel’. Wij zeggen dan dat diegene in de wieg is gelegd voor een vak, een rol, een functie. En zo iemand is David Best, 17 jaar oud en een genetisch bepaalde ‘petrolhead’: zijn leven draait om auto’s en nog eens auto’s. En we treffen hem bij de Vakopleiding Carrosseriebouw in Best, waar hij met steun van het Sectorplan Carrosserie een 4-jarige opleiding volgt tot schadehersteller.

Natuurlijk heeft hij al zijn rijbewijs, hoewel hij alleen mag rijden als er een ervaren bestuurder naast hem zit. En natuurlijk heeft hij thuis voor de deur in het Limburgse Asenray drie oldtimers staan: een Eend, een Toyota en een Opel Kadett. Met in de schuur nog een paar fietsen, scooters en een motor. Dus is het ook logisch dat hij het wagenpark van familie, vrienden en kennissen onderhoudt, een garagist in het dorp helpt. Dat hij zes dagen in de week werkt bij een grote schadehersteller in de buurt, is ook geen wonder. Maar waar haalt hij de tijd en energie vandaan? “Tsja, ik ben altijd al gek van auto’s geweest.”

David is een jongen die niks van de schoolbanken moet hebben. “Ik heb het VMBO met pijn en moeite gehaald. Ik heb ook geen interesse in school. Leren doe je in de praktijk. Gelukkig had ik een 10 plus voor mij stageverslag, daar heb ik mijn diploma mee gehaald. Die stage heb ik zelf moeten regelen bij het bedrijf waar ik nu werk.” Tot grote tevredenheid van dit bedrijf, getuige het feit dat zijn werkgever hem vorig jaar deze opleiding heeft aangeboden, waarvan een groot deel gefinancierd wordt door het sectorplan. Vier jaar lang gaat David elke maandag naar het Brabantse Best om het vak te leren. Vandaag stond hij om 05:30 op om op tijd te zijn. Gemotiveerd tot op het bot, vanavond is hij om 19:00 of 20:00 weer thuis. En gaat hij weer aan de slag met sleutelen en repareren. “Achter de computer zitten, vind ik niks.” Niet voor niets heeft David trotse ouders. “Mijn vader is heel blij voor mij en de kansen die ik krijg.”

Davis is een jonge jongen die met oude ogen rondkijkt in de wereld en kritisch is in zijn vak. “Wat mij opvalt is dat een jonge collega bijvoorbeeld een startmotor meteen wil vervangen, terwijl een ervaren collega deze eerst probeert te repareren.” Of een uitspraak als: “Het is allemaal geen vetpot, ik moet wel op de centen blijven letten.” En David is ook opmerkzaam. “Deze opleiding in Best is voor mij het dichtste bij, in Limburg zit geen één opleiding meer. Die zijn allemaal opgeheven. En er is gewoon te weinig werk bij alle bedrijven. Dus ik maak zeker deze opleiding af. Je weet nooit wat er nog gaat komen. Het liefst heb ik straks een eigen bedrijf, in de buurt van Roermond, waar ik alles kan doen: onderhoud, repareren en schadeherstel.”

Het beschouwende en de realiteitszin heeft hij van huis meegekregen. Zijn ouders hebben vroeger een frietkraam gehad en zijn twee zussen werken respectievelijk bij de HEMA en als logistiek medewerker. Ook in zijn dromen staat hij stevig met de voeten op de grond. “Het allerliefste zou ik Amerikaanse klassieke auto’s restaureren. Maar dat zal nog wel even gaan duren. Heb wel bij zulke bedrijven gevraagd of ik stage kon lopen. Maar dat kon alleen onbetaald.” Schouderophalend: “Tsja, je kan niet zonder centen zitten.” Dus vaart David zijn eigen koers. “Eerst maar eens veel sleutelen, repareren en restaureren, leren lakken. Lekker veel variatie, dan wordt het geen eentonig werk.”

Nog even en dan is hij écht vrij. In juni wordt hij 18 en mag hij alleen in de auto rijden. En dat gaat hij zeker vieren. Net zoals met een goede vriend: “Toen hij zijn rijbewijs had zijn we naar Berlijn gereden. Dat was keimooi”. Voor een vriendin heeft hij ook nog niet veel tijd. “Dat komt later wel. En een vriendin kost ook geld”, besluit hij nuchter. David is zo’n jongen die je het gunt om zijn droom te verwezenlijken. Dat hij straks helemaal op zijn plek zit, met een eigen bedrijf in een vak dat hij het liefste uitoefent. Je kunt hem al zien zitten, in zijn kantoortje van zijn garagebedrijf, ergens in de buurt van Roermond. Met een perfect gerestaureerde Amerikaanse klassieker voor de deur. Natuurlijk is het geen toeval dat David Best in Best zijn droom vorm geeft: beter dan Best wordt het niet. 
 
 


Actieteam crisisbestrijding
Seger Pijnenburg
Seger Pijnenburg