Sectorplannen, pleister op de crisispijn, steen in de vijver van de uitvoering en katalysator voor het arbeidsmarktbeleid

15 maart 2017

Het sectorplan, dat is de kleine ondernemer die een schoolverlater opleidt tot vakman, het is die oudere metaalarbeider die een dag in de week naar school gaat. Sectorplannen gaan over mensen die langer en gezond moeten blijven doorwerken, ze gaan over de jongeren die een baan willen, over het behoud van kennis en vakmanschap.

Sinds het Sociaal Akkoord van april 2013 zijn talloze mensen in actie gekomen om ruim een miljard euro – waarvan € 400 miljoen afkomstig is van het kabinet – te investeren in de arbeidsmarkt. Meer dan 100 sectorplannen in tientallen sectoren en regio’s hebben honderdduizenden werknemers en hun werkgevers in die moeilijke periode, toen de werkloosheid elke dag opliep, een steuntje geboden. Door dit geld kwamen er kansen, oplossingen en vooral ook nieuwe denkbeelden tot stand.

Dit boekje bevat de verhalen van een aantal drijvende krachten achter al die plannen, de aanjagers en netwerkers die bedrijven en werknemers hebben overtuigd om samen een betere en gezondere arbeidsmarkt vorm te geven. Succesverhalen dus, verhalen die laten zien waar de werkelijke waarde van de sectorplannen in schuilt.

Werkconferentie 15 maart 2017

Sectorplannen een schat aan ideeën