Aangepast pensioenamendement lost niks op
Het ‘tweede nader gewijzigd amendement’ van NSC, BBB, PVV en SP over instemmingsrecht bij pensioenfondsen biedt ook ditmaal geen antwoord op de grote bezwaren die onder andere sociale partners, pensioenuitvoerders en de Raad van State eerder hebben geuit. Volgens de Stichting van de Arbeid zal ook verder uitstel van de uiterste transitiedatum deze bezwaren niet wegnemen.
De eerder door de Stichting van de Arbeid geuite bezwaren blijven ondanks de aanpassingen in het amendement bestaan. Het voorstel betekent onder andere nog steeds dat:
- er sprake is van een forse inbreuk op de vrije collectieve onderhandelingen van sociale partners (strijdigheid met de ILO-verdragen nr. 87 en nr. 98);
- er een ernstige vertraging ontstaat in de implementatie van de Wtp;
- de uitvoeringskosten fors hoger uitpakken ten laste van het pensioenresultaat;
- er minder mogelijkheden zijn voor een generatie-evenwichtige invulling van de Wtp;
- er sprake is van een beperking van de mogelijkheden voor onderlinge solidariteit waardoor er minder indexatieperspectief is voor alle mensen die met hun pensioen achterblijven in het oude stelsel.
Voor de nadere onderbouwing en uitleg van deze gevolgen, verwijst de Stichting van de Arbeid kortheidshalve naar de eerder gezonden brieven van 19 februari jl. en van 16 april jl.
De Stichting van de Arbeid heeft van meet af aan ernstige bezwaren gehad tegen het amendement. Ook de Raad van State is helder in haar kritiek en het kabinet heeft deze wijziging in de Pensioenwet ontraden. Kern van alle reacties is dat het amendement te laat komt, ontwrichtend uitpakt voor de pensioentransitie en – bovenal – tot slechtere pensioenen leidt.
De Stichting van de Arbeid kan niet anders concluderen dat als dit tweede nader gewijzigd amendement wordt aangenomen, er nog steeds sprake is van onbehoorlijk bestuur en dat uiteindelijk alle generaties de negatieve gevolgen gaan merken in hun pensioen. De Stichting van de Arbeid doet daarom een dringend beroep op de Tweede Kamer om niet in te stemmen met dit nader gewijzigd amendement.