
Gelijke beloning voor arbeid van gelijke waarde is een elementair beginsel: of het werk door een man of een vrouw wordt gedaan, mag geen verschil maken bij gelijkwaardig werk.
Dat beginsel geldt voor alle beloningselementen: niet alleen het basis- of functieloon, maar ook toeslagen, vergoedingen, pensioen, vakantiegeld en noem alle secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden maar op. Op deze website is veel informatie te vinden over ongelijke beloning. Ook elders wordt ingegaan op gelijke beloning: bij het College voor de Rechten van de Mens, bij de Loonwijzer en bij WomenInc.
Nu kan het zijn dat een vrouwelijk werknemer vermoedt minder te verdienen dan een mannelijke collega in dezelfde functie, of omgekeerd. Of dat iemand hoort dat degene die voorheen dezelfde functie had veel meer verdiende. Of u merkt dat anderen minder krijgen dan u zelf. Wat te doen? Hieronder vindt u een stappenplan.
Eerst nog dit: een werknemer draagt het aanvangssalaris bij een nieuwe werkgever meestal lang mee. Het is de basis voor toekenning van periodieken, promotie en noem maar op. De grootste salarissprong voor menig werknemer is de overstap naar een andere werkgever. Het salarisgesprek bij indiensttreding is dus cruciaal. Weet bovendien dat de begin 2020 herziene NVP Sollicitatiecode als uitgangspunt heeft dat geen salarisstrook van de huidige of de vorige werkgever wordt verlangd (paragraaf 1.1.). Vraag altijd naar de criteria voor inschaling bij aanstelling.