Stichting pleit voor wegnemen fiscale belemmering verlofsparen
De Stichting van de Arbeid pleit ervoor de fiscale belemmering om verlof onder te brengen bij een derde partij (bank, pensioenuitvoeringsorganisatie of beleggingsinstelling) weg te nemen. In de praktijk blijkt het namelijk lastig te zijn om gespaard verlof mee te nemen naar een andere werkgever als de werknemer van baan wisselt. Ook loopt een werknemer het risico gespaarde verlofdagen kwijt te raken als de werkgever failliet gaat
Verlofsparen uitgebreid
Dit schrijft de Stichting van de Arbeid In een brief aan de staatssecretaris van Financiën en aan de minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid. Volgens afspraken tussen het kabinet en sociale partners in het Pensioenakkoord van 2019, is in 2021 de mogelijkheid van het fiscaal vriendelijk sparen van bovenwettelijke verlofdagen uitgebreid van maximaal 50 weken naar maximaal 100 weken.
Verlofsparen moeilijk in praktijk toe te passen
In de praktijk blijkt dat het verloftegoed nauwelijks ondergebracht kan worden bij een andere partij dan de werkgever, omdat dit op fiscale bezwaren stuit. Hierdoor wordt het tegoed in de praktijk alleen op de balans van de eigen (huidige) werkgever opgenomen, waardoor de werknemer risico loopt bij een faillissement van de werkgever en de gespaarde dagen niet op een fiscaal vriendelijke manier meegenomen kunnen worden naar een andere werkgever.
Verlofsparen
Bij verlofsparen kan een werknemer het opgespaarde verlof op een later moment naar eigen wens, in afstemming met de werkgever, inzetten voor een langere periode van betaald verlof (bijvoorbeeld voor een sabbatical of voor het eerder stoppen voor de pensioendatum).